A vesekövesség népbetegség

A panaszmentes lakosság csaknem fele rendelkezik valamilyen méretû és elhelyezkedésû vesekôvel. Gyakran hosszú ideig nem okoznak jelentôsebb problémát, ún. nyugvó állapotban vannak. Ha egy kô túl nagy ahhoz, hogy természetes úton távozzon a szervezetbôl, megakadályozhatja a normál vizeletürültetést és hirtelen komoly fájdalmat, vesegörcsöt okozhat.

Egyéb tünetei lehetnek: a véres vizelet vagy égô fájdalom vizeletürítéskor, fertôzés és hányinger. Végleges javulás csak a vesekô eltávolításával várható. Sokan már csak akkor keresik fel orvosukat, amikor erôs görcsök, esetleg láz, vizeletürítéses panaszok jelentkeznek.

A rendszeres orvosi ellenôrzéssel megelôzhetôek az erôs fájdalommal, esetleg komolyabb szövôdménnyel járó vesekô okozta problémák. A kövek 30%-a aktív kezelést, kôeltávolítást igényel. A vesekövesség könnyedén megállapítható egyszerû ultrahangos vizsgálattal vagy röntgenfelvétel segítségével.

A kôeltávolításra háromféle eljárás létezik:
  • Nyílt mûtét: hátránya, hogy nem ismételhetô korlátlanul.
  • Percutan endoscopos kôeltávolítás: a nyílt mûtéttôl eltérôen rövidebb gyógyulási idôvel kevés szövôdménnyel járó mûtét.
  • Lökéshullám kôkezelés (ESWL): az elmúlt évtized egyik legjelentôsebb vívmánya. Lényege, hogy külsô keltésû, nagy energiájú lökés-hullámmal a vesekövet folyamatos impulzusokkal széttörik. A közel 20 perces beavatkozás után az apró kôdarabok a vesevezetéken, majd azt követôen a húgycsövön keresztül távoznak a szervezetbôl. A beavatkozás fájdalommentes az esetek nagy százalékában semmilyen érzéstelenítést nem igényel. A vesebetegek mintegy 90%-a esetében alkalmazható az ESWL kezelés. További elônye a rendkívül rövid gyógyulási idô.

A kezelésre való alkalmasságot urológus szakorvos állapítja meg, aki a megfelelô vizsgálatok után az ESWL beavatkozásra küldi a beteget.

 

Az ESWL kezelés a veseköves betegek részére teljesen ingyenes.

 

Intézetünkben évente mintegy 2000 kezelést végzünk, Magyarország egyik legkorszerûbb ultrahang és röntgen vezérelt berendezésével.

 

 

© AA-MED KFT.
Minden jog fenntartva.
Webdesign: WebGuru Bt.
Virtuális túra: 101panorama.hu
AA-MED Kft.
3529 Miskolc, Csabai kapu 9-11.
Levelezési cím: 3523 Miskolc, Pf. 77.
Tel.: 06-46-560-000; Tel./fax: 06-46-560-002
Mobil: 20/434-2955; E-mail: aamed@chello.hu
Bezárás